Carl Johan Eldh (1873-1955)
Räknas till Sveriges främsta skulptörer. Efter att under ungdomsåren praktiserat som ornamentsnidare, bl.a. vid renoveringen av Uppsala domkyrka, reste Eldh till Paris, där han uppehöll sig flera år och deltog i fri undervisning både i teckning och skulptur under inflytande av Auguste Rodin. Vid återkomsten till Stockholm lät han så småningom Ragnar Östberg åt sig uppföra den kombinerade bostad och ateljé i Bellevueparken, som lämnats orörd efter hans död. Många statyer pryder parker och öppna platser i Stockholm och han är med mindre skulpturer representerad i samlingarna i flera svenska museer.
Carl Eldhs ateljémuseum är öppet för allmänheten.
Lilla Anna från 1903 är ett exempel på en sådan statyett. Idén fick Eldh en kväll hos vännen och medaljgravören Svante Nilsson, vars dotter Anna kom in och sa godnatt till gästerna med en hovnigning. Lilla Anna-statyetten blev populär och spreds i stor upplaga.
Utdrag av Asplunds biografi över ” Carl Eldh” tryckt 1943
sid 34 och 81
Författaren Asplund verkar dock ha missat att den ”framtultande” flickan i själva verket gör en ”hovnigning” och detta stämmer ju fint med posen.
Detta fynd gjorde jag i antikaffären Porquet Antiquites ” Antikspargrisen” i den lilla staden La Ville Aux Dames ” damernas stad ” söder om Paris i Frankrike där jag fick den levererad hem med post av ägaren Jeremy, snabbt och lätt för 2375 Skr plus frakt på 350 Skr.
Hur kom jag över den då ?
Jo jag fick syn på den vid en svensk aktion och fattade tycke för den. Efter att jag sett andra auktionsutfall på samma figur bestämde jag mig för att försöka hitta den lite billigare. Jag ville ju inte ge ca 25.000 kr för den som var det högsta som jag hittat.
Jag gjorde helt enkelt en bildsök med Google och fick bland andra upp denna på Etsy ifrån Frankrike. För att vara säker på om den var äkta så sökte jag andra på nätet och denna var märkt ANNA på sockelns framsida , C.J.Eldh på vänster sida och LA 74 baktill.
Det visade sig vara många varianter av märkning. Jag har funnit tre olika märkningar som verkar äkta.En hel del verkar vara omärkta kopior. Okunskapen bland auktionsfirmorna är stor.
Här är de jag fann.
- LA följt av en siffra 00-99
- Stämpelmärkt t ex 116 / VB /1226 /Goldscheider. ( denna märkning finns på flera statyer och verkar vara äkta liksom LA med ett tvåsiffrigt tal efter) Goldscheider var ett gjuteri i Wien grundat 1885.
- Även ”Herman Bergman Fud ” är en äkta stämpel. Det gjuteriet ligger i Stockholm och förekommer i flera av Eldhs verk.
LA 69 hade en från Bukowskis
En som var märkt LA 57 såldes av Auktionshuset Kolonn 2015 för 12.200 exkl avgifter
En var märkt LA 45 och såldes i Tyskland i nov 2019 för 420 Euro
Auktionshaus Mehlis GmbH November 23, 2019 Plauen, Germany
https://www.invaluable.com/auction-lot/carl-johan-eldh-anna-3634-c-9fc43aa846
——————
En staty klubbad 2018 av Stockholms Auktionsverk för 19.500 Skr plus avgifter ( 24.455 Skr inkl )var stämpelmärkt 116 / VB /1226 /Goldscheider.
https://www.auktionsverket.com/arkiv/online/547326
Gjutarstämpel för detta gjuteri
Denna ovan har gjutarstämpeln 110/AL /1226 /Goldscheider Sedan blir man ju fundersam när denna felstavade signatur kommer från samma gjuteri där ett ”j” har insmugit sig innan ”h” på slutet. Stockholms Auktionsverk.
https://www.artnet.com/artists/carl-eldh/anna-liten-flicka-50IrsGVxJVO4GzO6lrmTIQ2
————————–
Nedan en stämpel från Bergmans Konstgjuteri i Stockholm. Den stämpeln förkommer i stor utsträckning på flera av Eldhs verk.
https://bergmanskonstgjuteri.se/gjutgalleri
———————————–
En stämpel som satt på en Anna som såldes 2020 i England
Jag tror den är äkta.
—————————–
En annan utan märkning klubbades av Stockholms Auktionsverk 2023 för 3200 kr
Jag beställde nu den ifrån Frankrike till reapris.
Se på detaljerna i hennes ansikte
Ansiktet på min flicka. Man har efterarbetat gjutningen med borr för att markera ögonen.
En ostämplad och troligen en kopia ses här nedan. Se skillnaden på ögonen och hela ansiktet.
Inga alls detaljer i ansiktet. Såld av Auktionshaus Colombos i Tyskland 2020 för 6701 kr. Ingen gjuterimärkning
Denna som sålts av Bukowskis är också misstänkt kopia.
https://www.bukowskis.com/fi/auctions/571/208-carl-eldh-anna
Den har ingen gjuterimärkning och suddiga anletsdrag. 11.000 kr exl avgifter gav någon för den. Det gäller att vara påläst. Bukowskis är ingen garant för äkta vara. Bakre vänstra hörnet är lyft och det pekar på att sockeln är massiv vilket orginalen inte har.
—————-
En till med alldeles för oklart ansikte och en massiv fot
Såld för över 10.000 kr exkl avg av Stockholms Auktionsverk. i maj 2022.
Det finns även kopior i lergods och gips. Denna är i lergods och såldes för 1000 kr av Stockholms Auktionsverk 2020
Målad gips
Här nedan är de ärliga och skriver ”efter” i beskrivningen eftersom det uppenbarligen är en kopia
CARL ELDH. Efter. ”Lilla Anna”, skulptur, brons, märkt ”Anna”, saknar tillverkarmärkning. Den gick ändå på 4000 kr inkl avgifter…..Den har massiv sockel som inte finns på orginalet.
Jämför ögonen med en äkta
En till troligen falsk
Signatur men ett j med prick över. Samt massiv fot. Gick på 10.000 plus avgifter i maj 2022 hos Stockholms Auktionsverk
Det var hon som stod modell för statyn
Svante Nilsson och dottern Anna från 1921. Hon var modell för ANNA 1903.
Det är inte fel att ha en bakgrund som utredare…………
Som sagt, var vakna där ute. Lycka till.
Statyn ” Självkritik” från 1910
Modell/förlaga i gips finns här
https://www.instagram.com/carleldhsateljemuseum/p/C3zgf42CWOX
———————-
Denna staty finns på ett par ställen i Sverige såsom en 88 cm hög staty i brons men dels är den tillverkad i en mindre modell som är bara 14 cm hög. Den större har sålts för 140.000 kr av Bukowskis exkl avgifter och en gjuten av Cera Persa Brotal Mendrisio för 178.500 exkl avgifter. Den lilla har sålts för 40.800 kr av samma firma. den 31 maj 2013 och Inkl avgifter så blir det 50.000 kr. Ibland har den gått för mellan 26.000-32.000 kr. Uppsala Auktionsverk sålde en för 37.750 kr inkl avg den 12 dec 2024.
Namnet på statyn har den troligen fått från att modellen tittar lite kritiskt på sin höft. För stor eller för liten? Den eviga frågan för vissa kvinnor.
Denna nedan fär betecknas som ett rätt så dåligt arbete av H Bergman fud . Den har inte den jämnheten i gjutningen. Såldes Bukowskis för 26.000 kr exkl avg
https://www.bukowskis.com/sv/auctions/653/857-carl-eldh-sjalvkritik
Nedan till vänster är min före renovering. Den behöver fräschas upp med patineringen. Den är dock perfekt i gjutningen. Återkommer när den är klar. Den skall få en bättrad patinering, Till höger ser ni resutatet
Den behöver justeras lite vid sockeln
Vi jämför med förra statyn. Inga fina detaljer där inte. Det fina detaljerade bäret är helt borta. Samma gjuteri. En dålig kvalitetkontroll tycker jag.
Men det är skillnad på olika modeller. Den här i sten då visar modellen betydligt mer av rumpan. Drapereringen visar hela skinkorna. En annan frisyr också med klut. Det verkar endast vara de större statyerna som fått denna mer vågade utformning.
Denna staty finns nedan på bild i Svensk Damtidning nr 9 från 1931 i en artikel om Carl Eldh